Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Sok z kiszonej kapusty znajdziesz na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie wróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej znane owoce oraz warzywa. Mówiąc o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy rozmaitego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego organizmu substancje niezbędne dla jego właściwego funkcjonowania.

Jakie składniki dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo związków oddziałujących zbawiennie na nasze zdrowie. Kluczowym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kwaszonek to również doskonałe źródło witamin. Godna uwagi jest zwłaszcza duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.

Z jakiego powodu warto pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pożytecznie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Dodatkowo liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, jak również pomagają radzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody dwunastnicy czy refluks. Działają one też osłonowo w trakcie terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]