Barszcz czerwony – zdrowa i niskokaloryczna zupa

Kup barszcz czerwony z koncentratu w butelce.

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą spożywamy zwykle w trakcie Wigilii lub hucznych rodzinnych imprez. W domach, w których tradycja spożywania dwudaniowych obiadów nadal się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do wielu posiłków.

Barszcz czerwony – danie uniwersalne

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to banalny do ugotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest bardzo pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a przy tym trochę słodkawy aromat sprawia, że doskonale współdziała on z bardzo różnorodnymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – jedni zalewają nim pierogi z kapustą, mięsem czy też grzybami, inni wolą w nim kiełbasę, ziemniaki i jajo. Barszcz czerwony to klasyczne danie na obiad, ale też pyszna przekąska albo kolacja na ciepło – gorący kubeczek tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak drożdżówki z kapuścianym nadzieniem lub chrupkiego krokiecika z grzybami.

Trzeba zaznaczyć, że barszcz czerwony, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą bardzo tuczącą. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, jak również dużo żelaza, dlatego poleca się go anemikom. Z kolei z uwagi na to, że podstawą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem najczęściej zjada się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej aromatyczny smak

Nie powstał kanoniczny przepis na barszcz z buraków – każdy kucharz używa własnych ulubionych dodatków i inaczej przyprawia tę potrawę. Niektórzy uwielbiają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, pozostali dosypują do niego łyżeczkę cukru, by zaakcentować naturalną słodycz buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli przyrządza się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaskowaty smak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a przy tym zawiera więcej ważnych składników odżywczych. Zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przyrządzać osobiście, lecz okres fermentacji trwa co najmniej tydzień. Jeśli jednak znienacka najdzie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo online.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]