Kwaszona kapusta dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych i witamin

Jeśli chcesz zamówić kiszoną kapustę, koniecznie odwiedź tę stronę.

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kiszonej jest integralną częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem licznych potraw i każdy Polak bardzo często gości ją na swoim talerzu. I popieramy to, bo kapusta kwaszona to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.

Kapusta kiszoną – źródło koniecznych witamin czy składników odżywczych

Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem tych dwóch określeń używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych powstałych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na kilkumiesięczne przechowywanie strawy. Cienko posiekane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez wiele miesięcy w rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej. W dawnych czasach jedzenie kiszonej kapusty pozwalało uzupełnić niezbędne składniki odżywcze i witaminy, których zdobycie zimą było znacznie trudniejsze niż w dzisiejszych czasach. A należy podkreślić, iż w kapuście kiszonej jest mnóstwo substancji ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się również inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B12, B5, B2). Dodatkowo, kapusta kwaszona to źródło między innymi żelaza, błonnika pokarmowego oraz fosforu. Zarazem to żywność niskokaloryczna, zatem poleca się jej konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.

Jak wykorzystuje kapustę kiszoną w kuchni

Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się zarówno jako dodatek do dań, jak i jako główny ich element. Nieprzetworzoną z reguły spożywa się ją w formie surówki z marchwią oraz siekaną cebulką, która współgra z daniami z ryb i kartofli, a niekiedy na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To także składnik, który idealnie harmonizuje z grzybami oraz czerwonym mięsem, w związku z tym robi się z niej farsz do pierogów, krokietów czy łazanek. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie byłoby ukochanych polskich dań jak bigos, kapuśniak albo góralska kwaśnica.

Właściwie każda rodzina posiada własny sposób na kapustę kiszoną, lecz współcześnie nieczęsto kisi się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności magazynowania żywności na okres zimy. Kapustę kwaszoną w większych i małych woreczkach bez przeszkód nabyć można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Wytwórcy mają w swojej ofercie również kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]