Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

Więcej szczegółów o żurku śląskim.

Ostatnio rzadko już jemy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez ciągły braku czasu, co generuje chęć natychmiastowego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które kiedyś podawane były na ogół jako to większe danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze pozostaną z nami. Nawet jeżeli własnoręcznie przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stałą pozycje w menu restauracji oraz bufetów z rodzimą kuchnią, a także są obowiązkowo podawane w czasie spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Żurek to nie barszcz biały – Czy żurek i barszcz biały to ta sama zupa?

Gdy spyta się Słowianina o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to bezzwłocznie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób wręcz nie widzi głównych różnic między tymi daniami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek przyrządza się na zakwasie mąki żytniej, z kolei barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. Jednak to nie jedyne, co dzieli te zupy, jakkolwiek powinno się dobitnie zaznaczyć, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Gotowanie jest przecież sztuką, a każda potrawa jest odbiciem osobistych upodobań i doświadczenia kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, że do barszczu białego zwykle wkłada się więcej grzybów oraz warzyw. Zabiela się go też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kiszonej czy z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem temat jest nieco bardziej złożony, gdyż w ramach tej rodziny zup wydziela się 3 rodzaje:
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z pieczywem i jajkiem;
– zawiesisty, kwaskowaty żur gotowany zwykle ze sporą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.

Nie trzeba robić samodzielnie zakwasu na żur i barszcz biały

Preparacja zakwasu na wyszczególnione wyżej zupy jest nieskomplikowane, jednak nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. Na portalach kulinarnych znaleźć można kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, które można wypróbować. Stosując jednakże samodzielnie wykonany zakwas należy zamierzać przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Wobec tego, gdy apetyt np. na barszcz biały zaatakuje was znienacka, można kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przyrządzanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym ugotujemy sycący barszcz biały i żurek staropolski bądź śląski.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]