Tematyka żywnościowa

Kwaszona kapusta dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych i witamin

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kiszonej jest integralną częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem licznych potraw i każdy Polak bardzo często gości ją na swoim talerzu. I popieramy to, bo kapusta kwaszona to nadzwyczaj zdrowe pożywienie. Kapusta kiszoną – źródło koniecznych witamin czy składników odżywczych Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem tych dwóch […]

Barszcz czerwony – zdrowa i niskokaloryczna zupa

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą spożywamy zwykle w trakcie Wigilii lub hucznych rodzinnych imprez. W domach, w których tradycja spożywania dwudaniowych obiadów nadal się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do wielu posiłków. Barszcz czerwony – danie uniwersalne […]

Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

Ostatnio rzadko już jemy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez ciągły braku czasu, co generuje chęć natychmiastowego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które kiedyś podawane były na ogół jako to większe danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze pozostaną z nami. Nawet jeżeli własnoręcznie […]

Jak zrobić grzane wino? Przegląd klasycznych i oryginalnych dodatków

Chłodne wieczory umili pyszny i aromatyczny trunek. Dziś na blogu o tym, jak zrobić grzane wino w wersji galicyjskiej oraz szwedzkiej, a także przegląd klasycznych i oryginalnych dodatków, które wzbogacą smak grzańca. Z czego zrobić grzane wino? Grzane wino, czyli grzaniec, jest najczęściej robiony na bazie czerwonego wina, najlepsze będzie półwytrawne, rzadziej sięga się po […]

Kurs kulinarny – korzystaj z doświadczenia szefów kuchni

Udział w warsztacie kulinarnym to znakomity sposób na pozyskanie przydatnych umiejętności – przyswojenie sobie właściwych technik produkcyjnych i tajników rozmaitych przepisów albo po prostu nauczenie się podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z kursu kulinarnego? Warsztaty kulinarne – dla amatorów i zaawansowanych Zdolności gotowania nie zyskuje się od razu – szef […]

Kompatybilne kapsułki A Modo Mio i ich rodzaje

Przedsiębiorstw produkujących kawę jest nieprzebrana ilość, jednak Lavazza nieustannie pozostaje na liście tych najbardziej rozpoznawalnych. Mało osób wie, że początek firmy Lavazza sięga ostatnich lat XIX w. w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za ekwiwalent około 20$ nabył mały obiekt handlowy, gdzie prażono ziarna kawy oraz produkowano ich niepowtarzalne kompozycje. Ekspresowo podbiły one serca rezydentów […]

Kawa w kapsułkach – wiele smaków z całego świata

Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki ciepłej, aromatycznej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy mocnej kawie relaksujemy się też ze znajomymi, podjadając ciastka na mieście i plotkując o kolegach czy dyskutując o ostatnich wydarzeniach na świecie. Napój ten jest nam znany od […]

Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie wróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej znane owoce oraz warzywa. Mówiąc o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy rozmaitego typu zakwasy i soki z […]