Kursy gotowania – ucz się i jednocześnie rozwijaj swoją pasję

Samodzielne przyrządzanie dań we własnym domu ma masę plusów. Głównym z nich jest z całą pewnością oszczędność pieniędzy – spożywanie posiłku w domu bywa w większości wypadków znacznie tańsze aniżeli codzienne korzystanie z usług restauracji. Tak samo ważna jest też duma będąca następstwem przyrządzenia posiłku własnymi rękami – zwłaszcza, gdy możemy podzielić się nim z […]
Krakowska Piekarnia Pochopień

Świeżość i tradycyjny smak z Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień jest przedsiębiorstwem z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Założona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. […]
Kwaszona kapusta dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych i witamin

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kiszonej jest integralną częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem licznych potraw i każdy Polak bardzo często gości ją na swoim talerzu. I popieramy to, bo kapusta kwaszona to nadzwyczaj zdrowe pożywienie. Kapusta kiszoną – źródło koniecznych witamin czy składników odżywczych Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem tych dwóch […]
Kapsułki pasujące do Dolce Gusto – różnorodność aromatycznych kaw

Ekspresy do kawy z systemem Dolce Gusto na stałe wtopiły się już w pejzaż naszych kuchni. Urzekła nas nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają nieograniczony dostęp do smacznych gatunków kawy. Konesery tego napoju z czasem zrozumieli, iż nie chcą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta, stąd na rynku […]
Barszcz czerwony – zdrowa i niskokaloryczna zupa

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą spożywamy zwykle w trakcie Wigilii lub hucznych rodzinnych imprez. W domach, w których tradycja spożywania dwudaniowych obiadów nadal się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do wielu posiłków. Barszcz czerwony – danie uniwersalne […]
Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

Ostatnio rzadko już jemy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez ciągły braku czasu, co generuje chęć natychmiastowego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które kiedyś podawane były na ogół jako to większe danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze pozostaną z nami. Nawet jeżeli własnoręcznie […]
Jak zrobić grzane wino? Przegląd klasycznych i oryginalnych dodatków

Chłodne wieczory umili pyszny i aromatyczny trunek. Dziś na blogu o tym, jak zrobić grzane wino w wersji galicyjskiej oraz szwedzkiej, a także przegląd klasycznych i oryginalnych dodatków, które wzbogacą smak grzańca. Z czego zrobić grzane wino? Grzane wino, czyli grzaniec, jest najczęściej robiony na bazie czerwonego wina, najlepsze będzie półwytrawne, rzadziej sięga się po […]
Kurs kulinarny – korzystaj z doświadczenia szefów kuchni

Udział w warsztacie kulinarnym to znakomity sposób na pozyskanie przydatnych umiejętności – przyswojenie sobie właściwych technik produkcyjnych i tajników rozmaitych przepisów albo po prostu nauczenie się podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z kursu kulinarnego? Warsztaty kulinarne – dla amatorów i zaawansowanych Zdolności gotowania nie zyskuje się od razu – szef […]
Kompatybilne kapsułki A Modo Mio i ich rodzaje

Przedsiębiorstw produkujących kawę jest nieprzebrana ilość, jednak Lavazza nieustannie pozostaje na liście tych najbardziej rozpoznawalnych. Mało osób wie, że początek firmy Lavazza sięga ostatnich lat XIX w. w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za ekwiwalent około 20$ nabył mały obiekt handlowy, gdzie prażono ziarna kawy oraz produkowano ich niepowtarzalne kompozycje. Ekspresowo podbiły one serca rezydentów […]
Kawa w kapsułkach – wiele smaków z całego świata

Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki ciepłej, aromatycznej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy mocnej kawie relaksujemy się też ze znajomymi, podjadając ciastka na mieście i plotkując o kolegach czy dyskutując o ostatnich wydarzeniach na świecie. Napój ten jest nam znany od […]